Välj bokstav
Produktivitet (Productivity)(Input/output ratio)
Mycket av dagens välstånd har skapats på grund av att produktiviteten i delar av näringslivet har ökat. Produktivitet definieras ofta som:
    Kvoten mellan output och input
Strikt definierat ska output mätas som antalet likvärdiga varor eller tjänster, och input-måttet ska vara ett vägt genomsnitt av råvaror, komponenter och arbetade timmar. I praktiskt bruk används ofta försäljningsintäkterna som output-mått och företagets kostnader som input-mått.

En ökad produktivitet uppkommer om
  • Kostnaderna för en levererad enhet minskar. Det kan ske via rationellare och mer automatiserad produktion och/eller stordriftsfördelar genom ökade volymer.
Huvuddelen av samhällets produktivitetsökningar sker inom varuproduktionen. Inom tjänsteproduktionen är det svårare att åstadkomma produktivitetsökningar. För barnomsorg, äldrevård, utbildning och liknande tjänster är det svårt att minska kostnaderna utan att output påverkas negativt. Den tekniska utvecklingen ger möjligheter att tillverka datorer, TV och andra produkter med mindre insatsvaror och kortare arbetstider. Men få tekniska eller organisatoriska framsteg minskar kostnaderna för en gymnasieelev, en plats på ett dagis eller ett äldreboende.

Politiker hävdar ibland att välfärdens resurser har ökat, och syftar då på att samhällets kostnader ökat i inflationsjusterade belopp. Eftersom produktivitetsökningarna i tjänstesektorn är låga, behövs en ökning i absoluta tal som motsvarar löneökningarna inom tjänstesektorn. En ökning med den allmänna inflationen innebär ofta en urholkning av resurserna för välfärden.
P/E-tal
Paybackmetod
Periodisering
Periodiseringsfond
Permanent skillnad
Personalkostnader
Portföljvärdering
Post-för-post värdering
Preferensaktie
Presentationsvaluta
Prisbasbelopp
Priselasticitet
Produkter i arbete
Produktivitet
- - - - - - Visas ovan - - - -
Produktkalkyl
Produktkalkylering
Punktskatt
Pålägg
Påläggsbas
Påläggskalkyl
Påläggssats